Lagom till första advent svängde jag ihop de här bullarna. När min kära satte tänderna i en av de nybakta guldsnurrorna fnittrade han till på grund av smaklöksexplosion. Och ja, de är faktiskt alldeles alldeles fnittergoda!

Den saftiga fyllningen (med alla favoritingredienser inkluderade) med perfekt balans mellan sötma och syrlighet är hemligheten. Mandelmassa, vit choklad, apelsin, kardemumma, kanel och vanilj. Maxat och himmelskt!

RECEPT (ca 25 bullar)

Deg:
ca 15 dl vetemjöl
200 g smör
5 dl röd mjölk
1 paket jäst
2 paket saffran
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
Höftade mest men använde ungefär …
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
100 g vit choklad
100 g mandelmassa
Skalet från 1 apelsin

Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till vätskan är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke

och häll över vätskan. Rör om till jästen löst upp sig och tillsätt därefter saffranen.
Blanda i resten av ingredienserna (mjöl, socker, salt, ägg) men spar 1 dl av mjölet. Knåda tills degen är smidig.

Därefter är det dags för jäsning. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

Medan degen jäser: Rör ihop smör, socker, kanel och kardemumma till fyllningen.

Sätt ugnen på 225 grader.

När jäsningen är färdig, kavla ut degen på mjölat bord till ett rektangulärt ark. Bred på fyllningen, plocka fram rivjärnet och riv vit choklad, mandelmassa och apelsin i ett jämt lager över fyllningen.

Vik degarket dubbelt och skär ca 2,5 cm breda remsor. Ta därefter en remsa och skär ett snitt så att två ”ben” bildas. Snurra dessa var för sig och snurra därefter ihop till en bulle och lägg därefter på en bakplåtsklädd plåt eller i en bullform. När alla bullar är färdigsnurrade, täck dem med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Tjoff in i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler och tillfredsställ därefter dina smaklökar med detta bullguld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *