Vad sägs om ett litet franskt bakverk till helgens fikastunder?
Dessa tusenbladsbakelser aka mille-feuilles är alldeles, alldeles underbara med sina frasiga lager av smördeg och hemkokta vaniljkräm!

Receptet är direkt hämtat ur Mia Öhrns dunderfina bok Franska bakverk (med fantastiskt foto av Ulrika Ekblom). De må se avancerade att göra, och visst var det lite pilljobb och mitt resultat är inte av snyggaste slag, men de var faktiskt förvånansvärt simpla att baka!

Tusenbladsbakelser / Mille-feuilles
Ca 8 bakelser

Vaniljkräm:
4 dl röd mjölk
3/4 strösocker
1/2 vaniljstång
2 msk majsstärkelse
4 äggulor
50 g rumsvarmt smör

Smördeg:
3 bitar smördeg, köpt eller hemgjord, 8 x 17 cm

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 4 tsk vatten
25 g mörk choklad

1. Vaniljkräm: Mät upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Värm upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.

2. Blanda majsstärkelsen med resten av sockret. Rör ner äggulorna. Rör ihop till en jämn smet och vispa ner lite av den varma mjölken så att inte äggulorna koagulerar. Låt mjölkblandningen koka upp och rör sedan ner äggsmeten i kastrullen. Låt koka på låg värme tills den tjocknar (viktigt att vispa hela tiden!). Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Ställ kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. Förvara sedan i kylskåp och ta då bort vaniljstången.

3. Smördeg: Lägg de tre degarken på en bakplåtspapperklädd plåt. Nagga degen med gaffel. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Tryck ner degen med en plåt efter ca 12 minuter så att den inte blir för puffig. Låt svalna.

4. Dela smördegsarken på mitten så att du får sex tunna bottnar istället för tre tjocka (detta tyckte jag var lite trixigt men med tålamod och försiktighet gick det fint). Nu ska två längder göras med tre bottnar vardera och två lager vaniljkräm. Bred ett rejält lager vaniljkräm på två av bottnarna. Lägg på en botten till på båda längderna och bred på ett till lager vaniljkräm. Toppa med de sista bottnarna.

5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Smält chokladen över ett vattenbad. Fyll chokladen i en spritspåse och klipp upp ett litet hål.

6. Bred glasyren över bakelserna. Spritsa chokladen i linjer längs med bakelserna. Använd sedan en tandpetare och rispa tvärs över chokladlinjerna för att skapa mönstret. Ställ in bakelserna i frysen i minst en halvtimme.

7. Skär upp varje bakelselängd i fyra bitar. (Även detta var lite klurigt, men enklast var att använda en brödkniv och, med lätt hand, såga genom varje lager). Förvara i kyl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *