Jag hörde att syrenen nyligen har slagit ut i Norrland. Om så är fallet är jag inte helt ute och cyklar med detta säsongsbaserade recept. Och om så inte är fallet eller om ni befinner er på sydligare breddgrader kan ni avnjuta receptet ändå, i form av en gyllene sockerkaka (i väntan på nästa syrensäsong)!

Receptet är min mormors, men istället för enbart strösocker i smeten (som det är i grundreceptet) har jag bytt ut en del mot syrenblomsocker. Syrensockret gör ni enkelt genom att skölja och torka de små syrenblomstrena och därefter blanda ihop dem med socker. Smaken är blommig och söt och utmärkt till bakning!

 Syrenblomkaka med citrusglasyr
 
Syrenblomkaka
2 ägg
1,5 dl syrenblomsocker (för sockerkaka uteslut syrenblomsockret och använd 3 dl strösocker)
1,5 dl strösocker
3 dl mjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
(I originalreceptet mäts samtliga deciliter i kaffekoppmått så resultatet kan variera något. Jag har räknat 1 kkp som 1,5 dl socker/mjöl/mjölk)
Citrusglasyr
1/2 citron (saften)
Ca 4 dl florsocker
1. Syrenblomkaka: Sätt ugnen på 175 grader samt smöra och bröa en form.
2. Vispa ihop ägg och socker poröst.
3. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
4. Tillsätt mjölk och rör till en slät smet.
5. Grädda i ugnen i 45 minuter. Låt svalna.
6. Citrusglasyr: Pressa en halv citron i en skål.
7. Tillsätt ca 4 dl florsocker eller den mängd som behövs till en jämntjock konsistens.
8. Bred ett ganska tjockt lager över kakan så att det blir ett snyggt rinn längs kanterna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *