Ännu svajar ett par rabarberstjälkar och dess blad i sensommarbrisen. Så varför inte passa på att ta tillvara på de sista rabarberna genom att baka dessa underbart goda rabarbergaletterna?

Med nystött kardemumma i rabarberfyllningen förhöjs dessa små pajer ytterligare ett snäpp och får smaklökarna att hurra!

Ett roligt alternativ till en vanlig smulpaj (vilket såklart inte är fy skam det heller)!

Rabarbergaletter med kardemumma
Ca 20 små galetter
 
Deg

3 1/4 dl mjöl
1 msk florsocker
1 nypa salt
100 g smör
1/2 dl kallt vatten

Rabarberfyllning
500 g rabarber/ 4-5 stjälkar
6 msk socker
1,5 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk nystött kardemumma

Till Pensling
1 ägg
1/4 dl mjölk
1 msk socker

Florsocker till garnering

1. Deg: Blanda mjöl, florsocker och salt. Nyp ihop.
2. Tärna smöret och blanda ner i degen. Knåda till en smulig deg.
3. Tillsätt kallt vatten och nyp samman degen till den precis håller ihop.
4. Platta till och plasta in degen. Låt vila i kylskåp i 1 timme.
5. Rabarberfyllning: Finhacka rabarbern.

6. Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen förutom mandelmjölet.
7. Utbakning: När degen är färdigvilad, kavla ut den till ca 4 mm tjocklek.
8. Stansa ut rundlar á 10 cm. Strö över mandelmjölet.
9. Lägg rabarberfyllning i mitten av varje rundel. Lämna kanterna fria.
10. Vik upp kanterna och tryck till lite så att de inte ställer sig upp i ugnen.
11. Ställ in i frysen i 10 minuter.
12. Sätt ugnen på 175 grader.
13. Vispa ägg och mjölk och pensla kanterna av galetterna. Strö över strösocker.
14. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker.


Servera gärna med en kula vaniljglass!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *