Det var en långsam söndag och det sista sommarregnet smattrade mot rutan. Jag var, som alltid, baksugen och botaniserade bland ingredienserna i skafferiet samt bland recept och fann detta: Chokladsnittar med vit choklad och solrosfrön. Och alltså … När köksbordet stod uppdukat för söndagsfikat och jag tog den första tuggan av en av de nybakade kakorna … Tjofaderittanlej! Bland de godaste småkakorna jag ätit på länge!

Receptet står Ernst Kirchsteiger och förutom att kakorna är himmelskt goda är de också enkla att göra.

Chokladsnittar med vit chokladrippel och solrosfrön
Ca 20 kakor

100gsmör
1 dlsocker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao av hög kvalitet
2 dl
vetemjöl
1/2 tskbikarbonat
1 tskvaniljsocker
100 gvit choklad
1 dlsolrosfrön

1. Vispa smör, socker och sirap poröst.
2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smörblandningen. Rör samman till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar och rulla ut till längder.
4. Lägg rullarna på en bakplåtsklädd plåt, platta till längderna och räffla dem med gaffel.
5. Strö över solrosfrön.
6. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ungefär 15-17 minuter.
7. Smält vit choklad i vattenbad medan kakorna är i ugnen.
8. Häll chokladen i en spritspåse med en pytteliten öppning och ringla över kakorna då de har svalnat något. (Det går även fint att ringla över chokladen med en exempelvis en tesked)
9. Skär kakorna på snedden när chokladen stelnat.

Helt klart ett måste till era nästkommande fikastunder! Gärna tillsammans med kaffe, fint besök och sällskapsspel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *