I Sju Sorters Kakor finns det här klassiska receptet på Fyriskaka, eller Äppelsockerkaka som det också kallas. Sin enkelhet till trots är det en väldigt god kaka och fastän äppelsäsongen är över i våra trädgårdar finns det finfina svenska äpplen att köpa i matbutikerna. För, enligt mig, blir den här kakan godast med just svenska äpplen.Kakan kryddas med kanel och jag valde även att slänga i lite kardemumma för att … kardemumma är världens bästa krydda (som ni kanske märkt genomsyrar min kärlek för kryddan var och varannat recept här inne)!
Fyriskaka
 
Sockerkaka

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Äppelgarnering
3 st medelstora äpplen
2 msk strösocker
Ca 2 tsk malen kanel
Ca 1 tsk nystött kardemumma

Eventuellt smör och ströbröd till formen.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform på ca 24 cm alternativt klä formen med bakplåtspapper.
2. Rör smör och socker pösigt.
3. TIllsätt ett ägg i taget i smörblandningen och addera sedan ner mjöl, bakpulver och mjölk. Rör till en slät smet. Häll ner smeten i formen.
4. Skär äpplena i tunna klyftor och stick ner dem i smeten.
5. Blanda socker, kanel och kardemumma och strö över äpplena.
6. Grädda fyriskakan i nedre delen av ugnen i ungefär 30-40 minuter.

Servera gärna varm med vaniljglass till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *