Glad första advent! Hoppas ni har en mysig och lugn sådan. I Stockholm öser regnet ner (när kommer den första snön?!) så vi håller oss inne och sippar kaffe till ljudet av regnsmatter mot fönsterrutan. I eftermiddag vankas det adventbak och saffransbullar står på dagens bakagenda. Och inte vilka saffransbullar som helst minsann, utan ungefär världens godaste saffransbullar! Jag bjuder er på en favorit i repris sedan förra året.Detta guld är fullspäckat av allt som är gott; mandelmassa, kardemumma, kanel, vit choklad och apelsin. Och massvis med smör förstås!

Saffransbullar
Ca 25 stora bullar

Deg:
ca 15 dl vetemjöl
200 g smör
5 dl röd mjölk
1 paket jäst
2 paket saffran
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
(Måtten är ungefärliga, prova dig fram till en smak du gillar allra mest. Kanske vill du få en mer framträdande apelsinsmak eller slänga i ett par extra kardemummakärnor?)
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk nystött kardemumma
100 g vit choklad
100 g mandelmassa
Skalet från 1 apelsin

För pensling:
1 ägg
Finhackad mandel


1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till vätskan är fingervarm.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om till jästen löst upp sig och tillsätt därefter saffran.
3. Blanda i resten av ingredienserna men spara 1 dl av mjölet. Knåda tills degen är smidig.
4. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
5. Rör ihop smör, socker, kanel och kardemumma till fyllningen medan degen jäser.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kavla ut degen på mjölat bord till ett rektangulärt ark. Bred på fyllningen och riv vit choklad, mandelmassa och apelsin i ett jämt lager över fyllningen.
8. Vik degarket dubbelt och skär ca 2,5 cm breda remsor. Ta därefter en remsa och skär ett snitt så att två ”ben”
bildas. Snurra dessa var för sig och snurra därefter ihop till en bulle och lägg på en bakplåtsklädd plåt
eller i en bullform. När alla bullar är färdigsnurrade, täck dem med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Tjoff in i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler och avnjut sedan de nybakta guldsnurrorna till tonerna av She & Him’s julskiva, omgiven av mängder med levande ljus.

2 kommentarer on Världens godaste saffransbullar

  1. måste bara tacka för det fantastiska receptet lite i efterhand, de ÄR verkligen världens godaste saffransbullar! bakade en sats i julas och kände redan när degen var på jäsning att det här skulle bli lyckat. bra deg, fantastisk smak. så tack tack! (och tack för en fin blogg också)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *