Gott nytt år! Hoppas ni har en fin start på 2016. Själv njuter jag av de sista lediga dagarna och fyller dem med promenader, julklappslektyr, mammas goda mat och att göra mest ingenting.Det nya året firades in med bubbel, glitter och konfetti tillsammans med mina bästa vänner. Jag och Björn stod för – i numer vanlig ordning – desserten till nyårsmiddagen. Det blev en pampig chokladtårta med kolamarängsmörkräm och kolapopcorn med recept komponerat av tårtfantasten Linda Lomelino (vem annars så säg?). Så fantastiskt god var den! Det var till och med så att personer som inte är särskilt tårtförtjusta gav den högsta betyg = bra omdöme!

Chokladtårta med kolamarängsmörkräm och kolapopcorn
Ca 8-10 bitar

Chokladbottnar:
75 g smör
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
3 ¾ dl strösocker
en nypa salt
2 ägg
2 ¼ dl mjölk
1 ½ dl starkt hett kaffe eller kokhett vatten

Kolakräm:
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
100 g kallt smör, i tärningar
½ tsk flingsalt

Kolamarängsmörkräm:
4 äggvitor
2 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
1 dl kolakräm (se ovan)

Krispiga kolapopcorn:
Poppade popcorn från ½ påse mikropopcorn (salta)
1 dl kolakräm (se ovan)

1. Chokladbottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två 15 cm i diameter stora bakformar (hade ingen i de måtten hos mina föräldrar så använde en kastrull istället vilket funkade minst lika bra!)
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, socker och salt i en stor bunke. Tillsätt ägg, mjölk och kaffe och vispa till en slät smet.
4. Häll smeten jämnt fördelad i formarna och grädda tårtbottnarna i nedre delen av ugnen i ca 30–35 minuter (prova med provsticka, bottnarna får inte vara kladdiga i mitten). Låt sedan bottnarna svalna en stund i formen före du vänder upp dem på galler för att svalna helt.
5. Kolakräm: Värm grädden försiktigt på svag värme i en kastrull (det ska inte koka).
6. Lägg sockret i en ny kastrull och värm på medelvärme tills det börjar smälta runt kanterna. Rör varsamt tills allt socker har smält och fått en gyllenbrun färg.
7. Tillsätt smöret till sockret och rör runt tills det har smält. Tillsätt grädden lite i taget och rör om tills kolakrämen är helt slät. Rör slutligen i saltet.
8. Häll upp i en burk och låt svalna i rumstemperatur.
9. Kolamarängsmörkräm: Lägg äggvitor och socker i en värmetålig skål över ett vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen tills sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills du får en vit och fluffig marängsmet. Fortsätt vispa i ca 10 sekunder, tills smeten svalnat.
10. Tillsätt smöret lite i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i ytterligare  3–5 minuter eller tills smörkrämen går ihop. Tillsätt 1 dl kolakräm och vispa till en jämn smörkräm.
11. Kolapopcorn: Värm ugnen till 150 grader. Blanda popcorn och 1 dl kolakräm i en skål, så att popcornen täcks. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda popcornen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta ut plåten och låt svalna.
12. Montering: Dela varje tårtbotten på mitten så att du får fyra bottnar.
13. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred på ett jämnt lager med kolamarängsmörkräm. Upprepa tills tre bottnar är använda.
14. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred på ett tunt lager kolamarängsmörkräm över hela tårtan. Låt  stå i kylen i ca 20 minuter, så att det yttersta lagret stelnar lite.
15. Bred på ytterligare ett lager kolamarängsmörkräm tills tårtan är helt jämn.
16. Dekorera tårtan med kolapopcornen och häll mer kolasås över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *