Semlor är ju bland det godaste. Och fettisdagen en av de bättre dagarna under vintern. Tacka vet jag konditorisemlorna, men jag har bunkrat upp med hembakade i år. Frysen är fylld av semmelbullar som jag kryddat med extra mycket kardemumma. Fullt rustad och redo för den nionde februari då fettisdagen äger rum. Dock har jag visst råkat provsmaka både en och två gånger …
Inte i klass med semlorna på kondis rent utseendemässigt men charmiga, söta och lika goda ändå.
Semlor med extra mycket kardemumma & mandelmassa
25 små bullar (små = bra eftersom en då kan äta två stycken utan problem …) eller ca 12 stora bullar.
Semmelbullar
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1 ½ dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
½ tsk salt
12-14 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Mandelmassefyllning och grädde till 4 stora semlor/6 små semlor:
100 g mandelmassa
1-2 msk röd mjölk
½-1 tsk vaniljpulver
1 ½ dl vispgrädde
Mandelmassefyllning och grädde till hela satsen:
500 g mandelmassa
1 ½ dl mjölk
1- 1 ½ msk vaniljpulver
7 dl vispgrädde
Florsocker till garnering
1. Semmelbullar: Smula ner jästen i bunke. Värm mjölken i en kastrull till den är fingervarm och häll över den i bunken. Rör om till jästen har smält.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig (börja med ca 10-12 dl mjöl) och vänd ner i degbunken. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en fast deg. Blanda i resten av mjölket om det behövs. Låt jäsa i ca en timme.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på ett bord och dela den i 25 alternativt 12 bitar. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter.
4. Grädda semmelbullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
5. Mandelmassefyllning och montering: Skär ett lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle (desto större grop desto mer fyllning! Var dock inte för generösa så att det går hål i botten av bullen).
6. Blanda inkråmet med mandelmassan. Tillsätt mjölken samt vaniljpulvret och rör ihop till en tjock smet. Klicka i fyllningen i bullarna.
7. Vispa grädden fluffig och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Det här såg verkligen supergott ut! Men jag som inte kan baka hittade inte när man la i kardemumman…?
Tack!! Kardemumman tillhör de torra ingredienserna och blandas ihop med mjölet och saltet 🙂
guuuuuuud vad gott det ser ut! http://singmyspring.blogspot.com
Ser såå goda ut! Och superfint fotograferade <3 Föredrar också många, små semlor, hehe.
Men – jag tror du glömt lägga till kardemumma i receptet! Bara så du vet.
Kram!
Tack snälla! <3
Kardemumman räknar jag till de torra ingredienserna som blandas med degspadet. Kram!
SÅÅÅÅ goda! Hade dock velat hitta ett bra glutenfritt alternativ.
Ja! Sandra Hjort/Atilio har lagt upp ett recept på glutenfria semlor som verkar supergoda! Länk: http://atilio.metromode.se/2016/01/15/recept-glutenfria-semlor/
Meeen så gott det här ser ut! Älskar också små semlor pga man kan äta många fler hehe <3 Älskar också dina bilder i det här inlägget (eller ja, det gör jag ju alltid!) och får lite spader av att läsa det såhär tidigt en måndagmorgon. Men men!
Tack! Haha eller hur, så bra med minibakverk överlag!! Och tack igen, så glad jag blir!! Kramis.
Står väl inte angivet någon kardemummamängd? Eller är jag blind? Hehe
Haha nu förstår jag varför folk frågat efter kardemumman! Uppdaterade texten/inlägget häromdagen och det måste försvunnit … Dumt! Nu finns kardemumman och dess mängd med igen (i ingredienslistan för bullarna). Ursäkta förvirringen! 🙂