Semlor är ju bland det godaste. Och fettisdagen en av de bättre dagarna under vintern. Tacka vet jag konditorisemlorna, men jag har bunkrat upp med hembakade i år. Frysen är fylld av semmelbullar som jag kryddat med extra mycket kardemumma. Fullt rustad och redo för den nionde februari då fettisdagen äger rum. Dock har jag visst råkat provsmaka både en och två gånger …
_SB12583_2
Inte i klass med semlorna på kondis rent utseendemässigt men charmiga, söta och lika goda ändå.
_SB12603_1_SB12611

Semlor med extra mycket kardemumma & mandelmassa
25 små bullar (små = bra eftersom en då kan äta två stycken utan problem …) eller ca 12 stora bullar.

Semmelbullar
50 g jäst
5 dl röd mjölk
1 ½ dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
½ tsk salt
12-14 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Mandelmassefyllning och grädde till 4 stora semlor/6 små semlor:
100 g mandelmassa
1-2 msk röd mjölk
½-1 tsk vaniljpulver
1 ½ dl vispgrädde

Mandelmassefyllning och grädde till hela satsen:
500 g mandelmassa
1 ½ dl mjölk
1- 1 ½ msk vaniljpulver
7 dl vispgrädde

Florsocker till garnering

1. Semmelbullar:  Smula ner jästen i bunke. Värm mjölken i en kastrull till den är fingervarm och häll över den i bunken. Rör om till jästen har smält.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig (börja med ca 10-12 dl mjöl) och vänd ner i degbunken. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en fast deg. Blanda i resten av mjölket om det behövs. Låt jäsa i ca en timme.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på ett bord och dela den i 25 alternativt 12 bitar. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter.
4. Grädda semmelbullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
5. Mandelmassefyllning och montering: Skär ett lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle (desto större grop desto mer fyllning! Var dock inte för generösa så att det går hål i botten av bullen).
6. Blanda inkråmet med mandelmassan. Tillsätt mjölken samt vaniljpulvret och rör ihop till en tjock smet. Klicka i fyllningen i bullarna.
7. Vispa grädden fluffig och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg på locket och pudra med florsocker.
_SB12615_SB12663

11 kommentarer on Semlor med extra mycket kardemumma & mandelmassa

  1. Meeen så gott det här ser ut! Älskar också små semlor pga man kan äta många fler hehe <3 Älskar också dina bilder i det här inlägget (eller ja, det gör jag ju alltid!) och får lite spader av att läsa det såhär tidigt en måndagmorgon. Men men!

    • Haha nu förstår jag varför folk frågat efter kardemumman! Uppdaterade texten/inlägget häromdagen och det måste försvunnit … Dumt! Nu finns kardemumman och dess mängd med igen (i ingredienslistan för bullarna). Ursäkta förvirringen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *