saffransbullar_1
Till helgen ska redan det tredje ljuset tändas i adventsljusstaken (!) och det är dags för, iallafall för mig, den tredje omgången adventsbak. Något av det bästa med juletider måste väl ändå vara alla söta saker som hör julen till!
saffransbullar_3
Häromveckan stod saffransbullar på agendan men inte vilka saffransbullar som helst utan de godaste jag vet! Jag har bloggat om dessa gyllene bullar flertalet gånger men i år knådade jag ihop en lite uppdaterad version.

 

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin
Ca 25 stora bullar

Deg:
ca 15 dl vetemjöl
200 g smör
5 dl röd mjölk
1 paket jäst
2 paket saffran
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
(Måtten är ungefärliga, prova dig fram till en smak du gillar mest. Kanske vill du få en mer framträdande apelsinsmak eller slänga i ett par extra kardemummakärnor?)
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk nystött kardemumma
200 g mandelmassa
Skalet från 1-2 apelsiner

För pensling:
1 ägg
Finhackad mandel
Eventuellt sockerlag (1 dl vatten, 1 tsk vaniljpulver & 1 dl vatten), gör bullarna saftigare och glansigare


1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till vätskan är fingervarm.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om till jästen löst upp sig och tillsätt därefter saffran.
3. Blanda i resten av ingredienserna men spara ca 1 dl av mjölet. Knåda tills degen är smidig.
4. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
5. Rör ihop smör, socker, kanel och kardemumma till fyllningen medan degen jäser.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kavla ut degen på mjölat bord till ett rektangulärt ark. Bred på fyllningen och riv mandelmassa och apelsinskal i ett jämt lager över fyllningen.
8. Vik degarket dubbelt och skär ca 2 cm breda remsor. Snurra ihop varje remsa till en bulle och lägg på en bakplåtsklädd plåt
eller i en bullform. När alla bullar är färdigsnurrade, täck dem med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
9. Koka ihop ingredienserna till sockerlagen och låt koka till sockret löst upp sig.
10. Pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
11. Pensla saffransbullarna med sockerlagen och låt svalna.

saffransbullar_2

3 kommentarer on Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

  1. What a beautiful and charming blog. I’m off
    sick and discovered your blog – so nice to read and much inspiration for when I’m feeling better.

  2. Jag håller på med en serie inlägg om vilka bloggar jag läser och undrar om jag kan få använda några av dina bilder till länken till din blogg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *